mikromol jednostka

fotoholik serwis - NIEPROFESJONALNIE

przeliczenie mikromoli.chodzi o przeliczenie mikromoli na ppm (części na milion). Faktycznie wywolalam niechcacy straszna burze. :-) Nie majac do czynienia z chemia od paru lat (i przyznaje- majac male pojecie o wielu.
Jak zamienić stężenie w mg/dm3 na mM ??.Witam wszystkich. Mam za zadanie wykonać krzywą wzorcową Troloxu (antyoksydant, analog witaminy E rozpuszczalny w wodzie). W tym celu przygotowałem różne stężenia wyżej wymienionego związku w 100% metanolu. Dalszym etapem był.
Jak zamienić stężenie w mg/dm3 na mM ??. Witam wszystkich. Mam za zadanie wykonać krzywą wzorcową Troloxu (antyoksydant, analog witaminy E rozpuszczalny w wodzie). W tym celu przygotowałem różne stężenia wyżej wymienionego związku w 100% metanolu. Dalszym etapem.
Red phenol - czyli co?. On Mon, 10 Jan 2005 11:10:14 +0100,  Tomasz Pluciński wrote: Jak zwykle, zakłócenie jest tym większe, im odczyn badanego roztworu jest bliższy obojętnemu oraz im mniejsze są zdolności buforujące roztworu. Pamiętajmy, że dodanie zaledwie 0,0000001 mola (0,1 mikromola!) jonów wodorowych do litra czystej wody, zmienia jej pH aż o 0,3 jednostki pH! Tak więc wskaźnikowy pomiar pH wodnego (niebuforowego) roztworu o.
Pani dr - wyniki kreatyniny i wapnia w moczu.Witam, 1.kreatynina (rozumiem ,że w moczu) , mam normę tylko dla noworodka 10,4-19,7 mg/kg/24 godziny. Przeliczenie na jednostki SI- umol ( uwaga mikromole a nie milimole o które pani prosi)uzyskuje.
jaka jest różnica μM /ml i μmol /ml?.Różnica jest taka, że pierwszy zapis jest niepoprawny jeżeli ma wyrażać stężenie w mikromolach na mililitr. Poprawny jest wyłącznie drugi zapis. Jednostki duże M używa się w chemii do oznaczania stężenia.
poziom DHEA-S. poziom DHEA-S Witam jestem tu po raz pierwszy.Chciałam zapytać osób bardziej doświadczonych czy wysoki poziom DHEA-S 22.18 mikromola/l(norma podana przez lab 0,26-11) i testosteron 2.18 ng/ml (norma 0.06-0,82) świadczą o WPN..
ZLE wyniki- prosze o fachowa analize.A to żelazo to w jakich jednostkach? W mojej książce do diagnostyki laboratoryjnej jedna z norm zaczyna się (u kobiet) ok. 17,8 mikromoli na litr ale czy mówimy o tych samych.
przeliczenie mikromoli. Karo <knicarol@go2.plwrote in message Dzien dobry. Jestem tu goscinnie i nie wiem czy grupa zajmuje sie takimi sprawami (drobnymi) ale moze ktos kto sie na tym zna powie mi jak prawidlowo przeliczyc uM (mikromole) na ppm? Bede bardzo wdzieczna. Karo Obserwuję dyskusję od samego początku i zaczyna mnie ona powoli irytować. Panowie (i panie), nie rozważajmy  problemu typu "2+2=5"! Bardzo proszę w tym momencie nie denerwować się i mnie nie wyzywać :). Zamiast tego, radzę jeszcze raz wczytać się w pytanie zadane przez Karo, które zapoczątkowało tę wymianę zdań. Stoi tam "jak byk", czarno na białym, że chodzi o przeliczenie mikromoli na ppm (części na milion). Na samym początku rozważania tego problemu należy zastanowić się, z jednostkami jakich wielkości mamy do czynienia..
przeliczenie mikromoli. Karo wrote: chodzi o przeliczenie mikromoli na ppm (części na | milion). Faktycznie wywolalam niechcacy straszna burze. :-) Nie majac do czynienia z chemia od paru lat (i przyznaje- majac.
przeliczenie mikromoli.: Faktycznie wywolalam niechcacy straszna burze. :-) Nie majac do czynienia z : chemia od paru lat (i przyznaje- majac male pojecie o wielu jej aspektach:-) : myslalm ze problem ogolenie jest blachy, tylko dla mnie klopotliwy. Dane te : na szczescie nie sa potrzebne do zadania tylko do opisania pewnych cech : katenarinu, zwiazanych raczej z biologia niz z chemia. Aby rozjasnic moje : wywody i uczynic je bardziej czytelnymi, chialabym ujednolicic dane brane z : roznych zrodel. Poniewaz jednostka ppm (czesc na milion) wystepuje w pracy : najczesciej, chcialm przeliczyc ile to jest 0,1 uM tego zwiazku, bo akurat z : taka iloscia mam doczynienia. Ale jesli ktos mi powie ile ppm jest w jednym : molu to tez mnie usatysfakcjonuje. :-) Cześć, tak sobie pogdybaliśmy policzyliśmy i jednak coś z tego wyszło. Michał podał w [1], poprawną formułkę           C[m] * MW * 1 000 000 C[ppm] =.
Red phenol - czyli co?. | Poszukuje jakiegos zwiazku aby wlasnie nie byl zbyt toksyczny | (demonstracja | fotosyntezy u rosliny wodnej) a byl pewny. | Poradzcie cos. Na http://www.ch.ic.ac.uk/vchemlib/course/indi/indicator.html "widać" że Phenol Red ma.
wyniki badań.Skróty: (k) - kobiety; (m) - mezczyzni u - mikro (w jednostkach - ug, ul) mg/dl = mg% I. Badania krwi 1. Morfologia krwi obwodowej Leukocyty (WBC) - 4.8-10.8 x 10^9/l (k) (m) Erytrocyty (RBC, Ery) - 4.2-5.4 x 10^12/l (k); 4.7-6.1 x 10^12/l (m) Hemoglobina (Hb, HBG) - 12-16 g/dl (k); 14-18 g/dl (m) Hematokryt (Ht, HCT, PCV, volfr) - 37-47 % (k); 42-52 % (m) MCV (srednia objetosc erytrocytu, SOK) - 81-99 fl (k); 80-94 fl (m) MCH (srednia zawartosc hemoglobiny, SMH) - 27-31 pg (k) (m) MCHC (srednie stezenie hemoglobiny, SSH) - 33-37 g/dl (k) (m) RDW (wskaznik anizocytozy erytrocytow) - 11.5-14.5 % (k) (m) Plytki krwi (Trombocyty, Plts, PLT) - 130-400 x 10^9/l (k) (m) Retikulocyty (Rets) - 30-70 rets x 10^9/l (5-15 promila) Rozmaz krwi obwodowej: Granulocyty zasadochlonne (Bazocyty, BASO) - 0-1% Granulocyty kwasochlonne (Eozynocyty, EOS) - 1-5% Limfocyty (LYMPH) - 20-45% Monocyty (MONO) - 3-8% Granulocyty obojetnochlonne (Neutrocyty, NEUT) z jadrem paleczkowatym (paleczki) - 1-5% Granulocyty obojetnochlonne (Neutrocyty, NEUT) z jadrem podzielonym (segmenty) - 40-70% 2. Odczyn Biernackiego (opad, OB) 12-20 mm/h (k) 8-15 mm/h (m) 3. "Czasy" Czas krwawienia - &#60;7 min Czas krzepniecia krwi 4-10 min. Czas krzepniecia osocza po rekalcynacji - 100-180 sek. (osocze cytrynianowe); 75-135 sek. (osocze bogatoplytkowe) Czas kefalinowy (czesciowej tromboplastyny, PTT) - 65-80 sek. Czas kaolino-kefalinowy (czesciowej tromboplastyny po aktywacji, APTT) - 42-65 sek. Czas protrombinowy (PT) - 80-120% (wskaznik protrombinowy); INR 0.9-1.3 Czas trombinowy (TT) - ok. 15 sek. Czas fibrynolizy - 100-300 min. 4. Elektrolity Cl - 98-107 mmol/l (mEq/l) K - 3.5-5.0 mmol/l Na - 135-145 mmol/l Ca calkowity - 2.12-2.62 mmol/l (8.5-10.5 mg/dl) Fe - 50-175 ug/dl 5. Hormony Aldosteron - 100-400 pmol/l (4-15 ng/dl) Tyreotropowy (TSH) - 0.3-3.0 mU/l Insulina - 15-180 pmol/l (2-25 mU/l) Kalcytonina - &#60;50 ng/l Trojjodotyronina (T3) calkowita - 1.2-3.1 nmol/l (78-202 ng/dl) Tyreoglobulina - &#60;79 pmol/l (&#60; 52 ng/ml) Tyroksyna calkowita (T4) - 58-154 nmol/l (4.5-12 ug/dl) Tyroksyna wolna (wT4) - 9-24 pmol/l (0.7-1.9 ng/ml) 6. Enzymy Aminotransferaza alaninowa (ALT, AlAT, GPT) - 5-40 U/l Aminotransferaza asparaginianowa (AST, AspAT, GOT) - 5-40 U/l Fosfataza alkaliczna (ALP, Falk, FAL) - 20-70 U/l - izoenzym jelitowy 0-18 U/l - izoenzym kostny: 20-120 U/l - izoenzym watrobowy 20-130 U/l Fosfataza kwasna (ACP) 0.1-0.63 U/l Kinaza kreatynowa - 40-285 U/ l (k); 55-370 U/l (m) 7. Inne Albumina - 35-50 g/l Amoniak - 15-45 umol/l (11-32 ug N/dl) Bialko calkowite - 60-80 g/l Bilirubina - 3.14-17.0 umol/l (0.2-1.0 mg/dl) Cholesterol - &#60;200 mg/dl (wartosci graniczne 200-250 mg/dl) Cholesterol HDL - 0.9-1.9 mmol/l (35-70 mg/dl) (k); 1.0-2.1 mmol/l (40-80 mg/dl) Cholesterol LDL - &#60;3.5 mmol/l (&#60;135 mg/dl) Fenyloalanina - 0.8-1.8 mg/dl Fibrynogen - 1.8-3.5 g/l Glukoza - 3.9-6.4 mmol/l (70-115 mg/dl) Immunoglobuliny: IgA - 0.9-4.5 g/l (90-450 mg/dl) IgG - 8.0-18.0 g/l (800-1800 mg/dl) IgM - 0.7-2.8 g/l (70-280 mg/dl) (k); 0.6-2.5 g/l (60-250 mg/dl) (m) IgD - 0-0,03 g/l (0-3 mg/dl) IgE - 0,0003 g/l (0,03 mg/dl) Kreatynina - 62-124 umol/l (0.7-1.4 mg/dl) Kwas moczowy - 0.15-0.45 mmol/l (2.5-8.0 mg/dl) Mocznik (Jako azot mocznika, BUN) - 2.5-6.4 mmol/l (15-39 mg/dl); azot mocznika 7-18 mg/dl Trojglicerydy (Trig) - 0,55-2,0 mmol/l (50-180 mg/dl) II. Badania moczu 1. Przejrzystosc - przejrzysty lub lekko opalizujacy 2. Barwa - najrozniejsza, od czerwonej (np. po konsumpcji burakow), poprzez silnie zolta (np. po konsumpcji witamin z grupy B), po bezbarwny (np. po obfitej kosumpcji piwa w krotkim okresie czasu); fizjologicznie - zolta 3. Ciezar wlasciwy - 1018-1030 g/l 4. pH - 6 5. Elektrolity: Cl - 120-250 mmol/24 h K - 25-100 mmol/24h Na - 150-250 mol/24h Ca - 2.5-6.2 mmol/24 h (100-250 mg/24h) 6.Inne Amoniak - 20-50 mmol/24 h Bialko - 27-90 mg/24 h (k); 0-150 mg/24 h (m) Kreatynina - 7.1-15.9 mmol/24 h (0.8-1.6 g/24 h ) (k); 8.8-17.7 mmol/24 h (1.0-2.0 g/24 h) (m) Klirens kreatyniny endogennej: 88-128 ml/min/1.73 m^2 (0.85 - 1.23 ml/s/m^2) (k &#60; 40 lat) 97-137 ml/min/1.73 m^2 (0.93-1.32 ml/s/m^2) (m &#60; 40 lat) (&#62; 40 lat spada o 6.5 ml/min/1.73 m^2 co 10 lat) Kwas moczowy - 1.19-2.98 mmol/24 h (0.2-0.5 g/24h) Mocznik (jako azot mocznika) - 196-500 mmol/24h (12-30g/24h); azot mocznika 5.6-14 g/dl Glukoza - mg/dl (mmol/l) Interpretacji odchylen od normy nie podejmuje sie, bo od tego sa lekarze (mam nadzieje). Prosze tylko pamietac, ze normy sa dla 95% populacji (zawsze mozecie byc w tych 5% pozostalych - warto o tym pamietac zanim zaczniecie panikowac).
Propozycja współpracy od jednego z nowych Allegrowiczów ;).Artur M. Piwko napisał(a): In the darkest hour on Tue, 14 Nov 2006 21:53:43 +0100, Rumcajs(TM) <rumcajstm_antysp@poczta.onet.plscreamed: | 1 *H* w międzynarodowym układzie miar SI, jako wzorzec SS-kości :-) Niestety. Już zajęta. <: A można wiedzieć co przedstawia według ciebie H w układzie SI? Podstawowe: |=============================================================| | Jedn.  | Nazwa                      | Wielkość.



 

Powered by WordPress dla [fotoholik serwis - NIEPROFESJONALNIE]. Design by Free WordPress Themes.